Älypuhelin – äänikirjoja, kauppalistoja, vieraan kielen sanoja ja virtuaalisia kansioita

Puhelimella ei enää ainoastaan soiteta. Suurin osa käyttää puhelintaan myös herätyskellona ja taskulaskimena. Moni myös kamerana. Mutta puhelimella voi tehdä paljon muutakin. Älypuhelimissa on lukuisia arjen- ja ajanhallintaa ja oppimista auttavia toimintoja.

Kamera, kalenteri ja reseptisovellukset muistin apuvälineenä

Puhelimen kameraa voi käyttää muistin apuvälineenä. Sillä voi ottaa kuvan lukujärjestyksestä, jolloin se on aina mukana; ostoslistakin pysyy paremmin tallessa puhelimessa kuin farkkujen taskussa. Tarvittavasta koulukirjasta voi napsaista kuvan kirjakaupassa käynnin avuksi. Samoin sohvan värin voi tallentaa puhelimeen, kun lähtee verho- tai tyynyostoksille.

Kun ruokakaupassa pää menee pyörälle, auttavat reseptisovellukset päättämään illan ateriasta. Hyvä sovellus tekee reseptin pohjalta myös ostoslistan. Voit halutessasi vetää siitä kotona yli ainekset, jotka jääkaapista jo löytyvät. Ruokaostoksilla auttaa myös valokuva maustehyllystä, jottei joka kerta tarvitse ostaa varmuuden vuoksi mustapippuria.

Sähköiseen kalenteriin (esim. google-kalenteri) voi merkitä yksittäiset ja toistuvat menot. Esimerkiksi harrastuksiin voi liittää muistutuksen tuntia ennen niiden alkua, jotta muistaa lähteä kotoa ajoissa.

Navigaattori eksyväisen tukena

Eksymiseen taipuvaiset ohjaa navigaattori-ohjelma perille. Sovellukseen voi syöttää paikan, johon on menossa, ja ajan, jolloin pitää olla perillä. Sovellus kertoo koska on lähdettävä kotoa ja millä välineellä pääsee päämäärään.

Puhelin näyttää myös ulkona olevan sään ja päivän sääennusteen, joten tiedät milloin ottaa sateenvarjo mukaan ja milloin laittaa pipo päähän.

Rahankäytön suunnittelua ja viivakoodien lukua

Jos rahankäyttö aiheuttaa päänvaivaa, tulevat avuksi sovellukset, jotka näyttävät reaaliaikaisesti, mitä pankki- tai luottokortilla on ostettu (esim. Pivo). Näin ei tarvitse arvailla mihin rahat katoavat, ja rahankäytön suunnittelu helpottuu. Myös laskujen maksaminen onnistuu puhelimella, varsinkin, jos laskut tulevat suoraan verkkopankkiin. Osa puhelimista osaa myös lukea laskun viivakoodin.

Sanelin ja video oppijan apuna

Uutta asiaa opiskeltaessa kannattaa hyödyntää puhelimeen saatavat sanelinohjelmat. Usein asioiden ääneen sanominen auttaa jo itsessään oppimista, ja myös kertaaminen on helppoa äänitiedostojen avulla. Kun opettelet uutta toimintoa, esimerkiksi käsitöitä tai tietokoneen korjausta, tulee puolestaan videointitoiminto avuksi.Työvaiheista voi tehdä videon.

Äänikirjoja, tekstiä puheeksi ja puhetta tekstiksi

Voit lukea puhelimella kirjoja ja kuunnella äänikirjoja. Puhelimiin löytyy myös sovelluksia, joilla voit muuttaa tekstin puheeksi. Puheentunnistusohjelmilla taas muutat puheesi tekstiksi. Se on näppärä ominaisuus esimerkiksi ostoslistaa tehdessä: maito, juusto, leipä… – ja puhelin kirjoittaa kauppalistan puolestasi.

Etsi vieraskielinen sana puheen avulla

Vieraiden kielten ymmärtämisen apuna toimivat erilaiset sanakirjasovellukset: voit mielesi mukaan joko kirjoittaa tai puhua etsimäsi sanan. Ohjelma antaa sinulle käännöksen ja halutessasi lausuu sen vielä sinulle puhesynteesin avulla. Puhelimiin löytyy myös lukematon määrä sovelluksia, joiden avulla voit opiskella haluamaasi kieltä, aina kun siihen on hetki aikaa.

Nuotit hukassa, soinnut hakusessa?

Musiikin opiskelun ja soittamisen avuksi löytyy myös paljon sovelluksia kuten viritin, metronomi, nuotinnus- ja transponointiohjelma. Kitaristilla ei mene sormi suuhun leirinuotiolla, koska puhelimen avulla löytyvät soinnut tai tabulatuurit melkein kappaleeseen kuin kappaleeseen. Myös musiikin tunnistamiseen löytyy sovelluksia, jos kuulet kappaleen ensimmäisen kerran tai sen nimi on hukassa.

Ja jos musiikin kuuntelu auttaa keskittymistä opiskeluun tai työntekoon, siihenkin puhelin (ja nappikuulokkeet) on kätevä väline.

Googlausta puhumalla

Koska puhelin on aina saatavilla, se on ehdoton tiedonhaun apuväline. Osa hakuohjelmista ymmärtää myös puhetta, parhaiten englantia. Puhelimella voi siis vaikkapa googlata puheentunnistusohjelman avulla.

Kansioita ja konserttilippuja

Puhelimeen myös tallentaa tärkeää tietoa. Vältyt lippulappusten kuljettamisesta, koska saat halutessasi esim. postin saapumisilmoitukset suoraan puhelimeesi. Myös juna- ja konserttiliput saat useimmiten halutessasi suoraan sähköpostiin, jolloin ne eivät vahingossa unohdu kotiin, kunhan puhelin on mukana.

Voit myös liittää puhelimeesi virtuaalisen kansion, jossa tärkeät paperit, kuten todistukset, säilyvät aina tallessa ja saatavilla. Saat halutessa myös puhelimella ottamasi valokuvat automaattisesti talteen, jolloin puhelimen kadotessa tai hajotessa kuvat eivät katoa samalla.

Kirjojen uusimista ja uutisia

Asioiden hoidossa puhelin on yleensäkin mainio apuväline, kirjaston kirjojen uusiminen käy näppärästi ja nopeasti puhelimella. Puhelimella voi nykyään myös maksaa pieniä ostoksia, kuten juomia, bussi- ja parkkilippuja.

Pysyt myös ajan tasalla maailman tapahtumista: voit katsoa uutiset, lukea päivän lehden ja kuunnella radiota omalla puhelimella. Perinteisten tekstiviestien lisäksi voit lähettää viestejä netin kautta sovelluksilla (esim. WhatsApp) ja soittaa puheluita (Skype).

Taskulampusta laskimeen

Myös nämä apuvälineet saa halutessaan puhelimeen: suurennuslasi, peili, taskulamppu ja taskulaskin. Puhelin taitaa nykyään hoitaa useimmissa kodeissa myös herätyskellon virkaa.

Koska puhelinta voi käyttää kaiken tämän lisäksi soittamiseen, on hienoa, että se muistaa puolestasi myös puhelinnumerot ja muut yhteistiedot.

Satu Hirvonen, koulutuskoordinaattori ja apuvälinekouluttaja
Helsingin seudun erilaiset oppijat
(LukSitko 2/2014)