Android: tekstin kirjoittaminen puhumalla

Androidille on tarjolla useita erilaisia ”puheesta tekstiksi” (Speech to text)-sovelluksia. Tarkoituksena on tällöin kirjoittaa puhumalla. Hitaalle kirjoittajalle puhumalla kirjoittaminen olisi suuri apu.

Valitettavasti sovelluksissa on suuria puutteita. Pienten muistiinpanojen sanelu onnistuu kyllä, mutta suurin osa sovelluksista ei kirjoita välimerkkejä (piste, kysymysmerkki jne) suoraan puheesta. Sovellusten käyttökelpoisuus pitkiä tekstejä kirjoittaessa on siis usein teoreettinen.

Jotkin sovelluksista ehdottavat puheen jälkeen viittä eri kirjoitettua vaihtoehtoa: Tarkoititko ”Pihalla istuu kissa” vai ”Pihalla istuva kissa”. Käyttäjän tulee valita oikea vaihtoehto, mikä kuitenkin on lukivaikeuksiselle hankalaa.

Joissain sovelluksissa myös mikrofonin kuvakkeen löytäminen on hieman hankalaa.

Swype keyboard tunnistaa välimerkitkin

Swype keyboard-sovellus kirjoittaa puheen tekstiksi n. 80 eri kielellä, myös suomeksi. Sovellus tunnistaa myös välimerkit. Voit siis sanella ”Hyvää huomenta huutomerkki” ja kone kirjoittaa Hyvää huomenta!

Voit kirjoittaa sovelluksella sähköpostit, Powerpointit tai vaikka Facebookin päivityksen.

Sovellus on maksullinen.

Google keyboard osaa suomea

Google keyboard -sovellus kirjoittaa puhuttua suomea tekstiksi kohtuullisella toimintavarmuudella. Sovellus ei kuitenkaan tunne välimerkkejä, vaan ne tulee kirjoittaessa lisätä käsin kunkin virkkeen perään.

Sovellus toimii yli sadalla kielellä, ja se on ilmainen.