Äänikirja hyvä vaihtoehto hitaalle lukijalle

Äänikirjat ovat hyvä vaihtoehto monelle hitaalle lukijalle. Äänikirjoina saa oppikirjoja sekä kauno- ja tietokirjallisuutta.

Oppikirjat peruskoulussa ja toisella asteella

Ihannetapauksessa koulu tilaa lukemisesteisten kirjastosta, Celiasta lukivaikeuksiselle lapselle tai nuorelle äänikirjat oppiaineisiin, jotta oppiminen ei jää kiinni lukemisen hitaudesta. Suurimmasta osasta peruskoulun kirjoja on olemassa ääniversio. Kirjoja tehdään myös tilauksesta, vaikka niitä ei valikoimasta löytyisi.

Jos oppilaitos ei kirjoja tilaa, lukivaikeuksinen henkilö voi hankkia oppikirjansa itse Celian Oppari-verkkokaupasta. Kirjan käyttäjällä pitää olla ammattilaisen lausunto lukivaikeudesta, esimerkiksi lukiseulassa saatu lausunto, mutta sitä ei tarvitse lähettää Celiaan. Peruskoulun oppikirjojen hinta vastaa paperikirjojen hintaa: yksi peruskoulun äänikirja maksaa 26€. Hinta on sama, vaikka kirja tuotettaisiin alusta asti oppilaan tilauksesta uudeksi äänikirjaksi.

Oppikirjat korkeakouluissa

Lukivaikeuksiset korkeakouluopiskelijat voivat tilata tenttikirjojen ääniversion maksutta. Kirjan valmistus voi viedä muutaman kuukauden.

Kauno- ja tietokirjallisuus

Celian materiaaleja.

Celiasta saa oppikirjojen lisäksi kauno- ja tietokirjallisuutta. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen on maksutonta. Korkeakoulujen kurssikirjat ovat maksuttoman kauno- ja tietokirjallisuuden joukossa.

Liity Celian asiakkaaksi

Maksuttomien kirjojen lainaamista varten täytyy liittyä Celian asiakkaaksi. Asiakkaaksi voi liittyä yksityishenkilö tai yhteisö:

Yksityisasiakkaan liittyminen: https://ws234.celialib.fi/scripts/intro2.dll?formid=icel2

Yhteisön liittyminen: http://www.celia.fi/yhteison-ilmoittautuminen-asiakkaaksi

Celian äänikirjojen kuuntelu

Celian äänikirjat ovat erityisessä Daisy-muodossa. Kirjoja voi kuunnella erilaisilla laitteilla. Kattava tieto kuuntelun eri mahdollisuuksista löytyy Celian verkkosivuilta: www.celia.fi/kirjojen-kuuntelu.

Maksutta lainattavien kirjojen kuuntelu

Celian Vera-asiakkaat voivat ladata tai kuunnella lainattavia kirjoja suoraan verkosta, Celianet-verkkopalvelun kautta. Celianet löytyy osoitteesta www.celianet.fi. Celianetistä saa kaikki Celian maksuttomat kirjat, myös korkeakoulujen kurssikirjat. Kirjoja voi kuunnella mm. seuraavilla laitteilla:

Tabletti tai älypuhelin. Voit kuunnella kirjoja suoraan Celianet-verkkopalvelusta ilman kirjojen tai Daisy-lukuohjelman lataamista. Jos haluat käyttöösi enemmän ominaisuuksia, voit ladata kirjat laitteelle. Tällöin tarvitset lisäksi Daisy-kirjojen lukuohjelman, esim. Voice of Daisyn iPadille tai iPhonelle.

Tietokone. Voit kuunnella kirjoja suoraan Celianet-verkkopalvelusta ilman kirjojen tai kuunteluohjelman lataamista. Jos haluat enemmän ominaisuuksia, voit ladata kirjat koneelle. Tällöin tarvitset lisäksi koneellesi Daisy-kirjojen lukuohjelman. Ilmainen lukuohjelma AMIS on ladattavissa netistä Celian sivujen kautta: www.celia.fi/amis.

Daisy-soitin. Daisy-soittimia on monia eri malleja. Niitä voi saada KELAsta, keskussairaalapiiristä, opetustoimesta, Celian kautta Näkövammaisten Keskusliitosta tai sellaisen voi ostaa itse. Soittimia myyvät mm. Näköpiste Polar Print ja Comp-Aid.

Maksullisten oppikirjojen kuuntelu

Celianetistä ei voi ladata maksullisia oppikirjoja, vaan ne tilataan Oppari-verkkokaupasta. Kirjat toimitetaan vielä toistaiseksi CD-levyille tallennettuna, mutta lataus tulee mahdolliseksi lähiaikoina.

Celian maksullisten oppikirjojen mukana on lähetetty kirjaan sidottu lukuohjelma EasyReader Express, joka toimii Windows-tietokoneilla. Näin ei välttämättä tarvitse enää hankkia ja ladata erikseen Daisy-ohjelmaa, jotta voi lukea Celian oppikirjoja.

Oppikirjoja voi käyttää myös tabletilla tai älypuhelimella Daisy-lukuohjelmalla, esim. Voice of Daisy -ohjelmalla.

HUOM! Celian kirjojen kuuntelu onnistuu mp3-tiedostoja toistavilla cd-soittimilla tai kannettavilla mp3-soittimilla. Tällöin kuitenkaan kaikki kirjan ominaisuudet eivät ole käytössä. Esimerkiksi kirjanmerkkejä ei voi jättää, ja kirjan selailu on hankalampaa. Siksi suositellaan, että kirjoja kuunnellaan Daisy-lukuohjelmalla tai Daisy-soittimella.

DaisyTrio sopii lukiasiakkaille entistä paremmin

Celian uudenlainen kirja on nimeltään DaisyTrio. Kun aikaisemmin kirjat ovat olleet puhtaasti äänikirjoja, DaisyTrio sisältää äänen lisäksi kirjan tekstin ja kuvat. Tekstiä voi seurata tietokoneen tai tabletin näytöltä ja kuunnella sitä samaan aikaan. Kuunneltava kohta on korostettu näytöllä. Näin uusi kirjatyyppi palvelee lukivaikeuksisia asiakkaita entistä paremmin.

DaisyTrio-kirjoja on tällä hetkellä saatavilla peruskoulun lukuaineista ja joistakin lastenkirjoista. Uusia DaisyTrio-kirjoja tuotetaan Celian valikoimaan jatkuvasti, mutta tuotanto on suuritöistä ja siten hitaampaa kuin tavallisen äänikirjan tekeminen.

Poika kuuntelee äänikirjaa.

Lisätiedot äänikirjoista ja Celiasta:
www.celia.fi (Lukemisesteisten kirjasto)
www.oppari.fi (Oppikirjojen kauppa)