Kertotauluja käsin kokeilemalla

Taipuisia kerto- ja jakolaskuja

Taipuisa satataulu mahtuu taiteltuna vaikka taskuun. Kertolasku 8 x 7 lasketaan siten, että taitetaan taulua numeron kahdeksan kohdalta pystysuuntaan. Sen jälkeen taitetaan vaakasuuntaan numeron seitsemän kohdalta. Oikea vastaus löytyy oikeasta alakulmasta. Samalla taittelutekniikalla onnistuvat myös jakolaskut. Jakolaskun vastaus ilmestyy vasempaan alakulmaan.

Satataulu tukee myös näkömuistia, sillä kunkin numeron alla näkyvät kaikki kyseisen numeron kertolaskun tulokset kerralla.

Lankaa pujottelemalla

KertotauluavainKertolaskuavaimilla laskuja voi harjoitella lankaa pujottelemalla. Kukin avain sisältää yhden kertotaulun. Kuuden kertotaulua varten otetaan käyttöön siis kuutosavain. Vasemmalla laidalla näkyvät kerrottavat yhdestä kymmeneen ja avaimen oikealla laidalla tulokset. Lankaa pujotellaan laskun mukaisesti, väkäsestä toiseen. Avaimen kääntöpuolelta voi tarkistaa, sujuivatko kertolaskut oikein. Langan oikea reitti on merkitty sinne.

Tulokset kääntyvien pallojen takana

KertotaulubingoPallotaulussa on sata kääntyvää palloa ja kaikki kertolaskut yhdestä kymmeneen. 7 x 7 laskun tulos löytyy, kun menee ensin pystysuunnassa seitsemännen rivin kohdalle ja sen jälkeen sivusuunnassa seitsemännen pallon kohdalle. Pallo kiepautetaan ympäri ja oikea tulos (49) näkyy pallosta.

Lisätiedot: http://www.tevella.fi