Digitarinoita monenlaiseen oppimiseen

Mikä on digitarina?

Digitarina on tablettitietokoneella tehtävä lyhyt tarina, joka yhdistelee keskenään useita elementtejä: videota, valokuvaa, piirrosta, sarjakuvaa, tekstiä, musiikkia, omia äänitteitä, ja äänitehosteita. Digitarinat ovat hyvä keino näyttää osaamista ja tuottaa tarinaa muutoin kuin perinteisesti kirjoittamalla. Tarinoita voi luoda ns. monimuotosovelluksilla.

Suuresta osasta sovelluksia on olemassa ilmainen kokeiluversio rajatummilla ominaisuuksilla, ja maksullinen, jossa on mukana kaikki mahdolliset ominaisuudet.

Puppet Pals: Piirrostarinoita ja omia nauhotteita

Puppet Pals – sovelluksella voidaan tehdä animaatiotarina valmiista hahmoista ja paikoista. Lapsia varmasti viihdyttää mahdollisuus vaihtaa hahmojen päitä ja alaruumiita keskenään. Voidaan käyttää myös omia valokuvia: tekijä voi olla näin itse seikkailun sankari. Tarinaan voidaan yhdistää myös musiikkia ja itse nauhoitettua ääntä. Hahmot voivat puhua suomea tai yhtä hyvin vierasta kieltä: Hello, I am a giraffe! How are you?

Book Creator: Sanastosta kielioppiin ja ainekirjoitukseen

Book Creator-sovelluksella voit luoda oman kuvakirjan helposti ja nopeasti aiheesta kuin aiheesta. Sovelluksessa voidaan käyttää videota, valokuvaa, piirroksia, tekstiä, käsinkirjoitettua tekstiä, omia nauhotteita ja vaihtaa taustojen ja sanojen värejä.

Book Creator-kuvakirjat soveltuvat hyvin esimerkiksi alkeissanaston opetteluun. Ota valokuva vaikkapa omenasta, kirjoita vieraan sana vieraalla kielellä ja nauhoita lisäksi sana lausuttuna.

Sovelluksella voit kuvittaa itsellesi opeteltavia kielioppiasioita, vaikkapa ruotsin s-passiivin muodostumisen tai tuottaa perinteisen ainekirjotuksen sijaan kuvallisen, äänellisen ja tekstiä sisältävän esityksen esimerkiksi kesälomastasi.

Adobe Spark Video – lyhytelokuvamaisia tarinoita

Adobo Spark Video -sovellus antaa yhdistää valokuvaa, videota, valmiita piirroskuvakkeita, tekstiä, monenlaisia ja -värisiä teemataustoja, musiikkia ja omaa nauhoitettua ääntä.

Sovellusta voi hyödyntää parhaiten vaikka sanaston opetteluun tai kertoa sillä vieraskielisen tarinan aineen kirjoittamisen sijaan.