Vieraiden kielten sanoja tietokonepelinä

WordDive (sanasukellus) on tietokonepeli, jonka avulla voi treenata vieraiden kielten sanoja. Treenata voi kahdella tapaa ja tasoja on aivan aloittelijoista edistyneempiin. Esimerkiksi venäjän opettelun voi aloittaa jopa aakkosista. Toisaalta voi opiskella erityissanastoa, esimerkiksi liike-elämän englantia. Opeteltavia sanoja on hieman kielestä riippuen 2000-4000. Kielivalikoima on melko laaja: englanti, ruotsi, espanja, saksa, ranska, venäjä, japani ja suomi.

Syksy, talvi vai kevät?

Sanoja voi tunnistaa klikkaamalla oikeaa, kuvaan sopivaa vaihtoehtoa ilman että sanaa tarvitsee itse osata tuottaa. Kuvassa saattaa olla esimerkiksi perhe, talvi, omena tai jopa sanonta ”Terve!” tai ”Minun nimeni on…” . Ruudulle ilmestyy neljä vaihtoehtoa, joista pelaaja tunnistaa oikean. Vaihtoehdot joko lipuvat pelaajan ohi itse säädetyllä nopeudella tai ne voi kokonaan pysäyttää, jos tarvitsee lisää miettimisaikaa. Edistyneempien tasoilla treenataan mm. huomattavasti monimutkaisempia asioita verbejä, adjektiiveja, ajan ilmaisuja ja prepositioita.

Kuvia ja sanallisia vihjeitä

Vaikeammassa vaihtoehdossa kuvan esittämän sanan voi itse aktiivisesti kirjoittaa vihjeiden perusteella. Pelaaja voi valita, että vihje on vain opeteltavalla kielellä tai valita lisäksi sanan suomenkielisen vastineen, mikäli vihjeet tuntuvat liian vaikeilta. Jälleen kuva tukee ymmärtämistä.

Sanat voi kuunnella

Ellei vieläkään tiedä, mitä sanaa haetaan, oikean sanan voi kuunnella ja yrittää kirjoittaa sen jälkeen. Kuhunkin sanaan liittyy myös esimerkkilause, jossa sanaa voi käyttää. Myös esimerkkilauseet voi kuunnella.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kielissä joissa sanoilla on suvut, feminiinisanat luetaan naisen äänellä kun taas maskuliinit miesäänellä. Kenties tämä auttaa oikean artikkelin muistamista.

Edistymistä voi seurata

Peli taltioi oppimistulokset ja kertoo kuinka monta sanaa on harjoiteltu, tunnistettu, opittu ja kuinka moni on päivien saatossa painunut pitkäkestoiseen muistiin. Peli sopii käytettäväksi yksin kotona tai yhtä hyvin ryhmän kanssa luokassa. Tällöin opettaja näkee oppilaidensa edistymisen tilastoista. Peli on alun perin tarkoitettu aikuisopiskelijoille, mutta varmasti myös nuoremmat opiskelijat hyötyvät sen käytöstä.

WordDive sai vuonna 2011 Suomen eOppimiskeskuksen myöntämän ”Paras e-oppimisratkaisu”-palkinnon. Pelin on kehittänyt Tampereella toimiva WordDive Oy .

Lisätiedot: http://www.worddive.com.