Book Creator: Omia ääni- ja kuvasanastoja

Book Creator -sovelluksen saa niin iPadeille kuin Androideille. Sillä voi kätevästi tehdä omia äänellisiä ja kuvallisia sanakirjoja ja päästä käsiksi kielen oppimiseen, vaikka luku- ja kirjoitustaito olisivat puutteellisia. Ensin tarvitaan kuitenkin opastusta sovelluksen käyttöön ja mahdollisuuksiin.

Valitse näytön vasemmasta ylälaidasta: New Book ja pääset tekemään uutta kirjaa. Ensimmäiseksi näytölle ilmestyy ehdotuksia kirjan muodosta, joista voi klikkaamalla valita mieleisensä.

Oikeassa yläkulmassa on pieni i-kirjain. Klikkaamalla sitä pääset vaihtamaan sivun värin, mikäli et halua valkoista sivua.

+ – merkki oikeassa yläkulmassa taas avaa valikon, josta pääset lisäämään kirjan sivulle valokuvia, videokuvaa, piirtämään, kirjoittamaan tekstiä ja lisäämään äänitteen.

Valitse esimerkiksi ”kamera”. Ota valokuva asiasta tai esineestä, jonka haluat lisätä sanakirjaan: pöytä, kahvikuppi, kynä, ovi… Kuvan ottamisen jälkeen oikeaan alakulmaan ilmestyy teksti ”use photo” (käytä valokuvaa). Sitä klikkaamalla valokuvasi ilmestyy välittömästi kirjan sivulle. Voit pienentää, suurentaa ja siirrellä kuvaa kirjan sivulla sormellasi.

Valitse + -merkin takaa ”add sound” (lisää ääntä). Oikeaan yläkulmaan tulee näkyville punainen nauhoitusnappi. Paina sitä ja sano nyt äsken valokuvattu asia ääneen: Pöytä. Lopeta nauhoitus klikkaamalla uudelleen punaista nappia. Ruudulle tulee viesti ”Recording finished. Do you want to use this recording?” eli haluatko käyttää nauhoitetta. Jos painat “yes” (kyllä”), ruudullesi ilmestyy pieni äänitorven kuva. Sitä klikkaamalla voit kuunnella nauhoitteesi. Äänitorven paikkaa voi siirtää sivulla sormen avulla.

Jos suomea opiskeleva vieraskielinen haluaa käyttää omaa äidinkieltään tukena, voidaan sivulle lisätä toinenkin nauhoite, jossa pöytä sanotaan oppijan omalla äidinkielellä. Sivulle voidaan myös lisätä tekstiä, mutta sanaston voi ihan yhtä hyvin tuottaa pelkkien kuvien ja äänen avulla.