Äänikirjojen kuuntelua puhelimella

Aloitin äänikirjojen kuuntelun vuosikymmeniä sitten kannettavilla kasettisoittimilla. Siitä on asiat vähän kehittyneet. Nyt jos kuuntelen äänikirjoja tietokoneella, mulla on lukemisesteisten kirjaston sivuilta ilmaiseksi ladattava kuunteluohjelma, Amis. Vuosia kuuntelin kirjoja myös mp3-soittimilla, mutta käyttämissäni ei yleensä ollut puhenopeuden säätöä. Äänikirjoja olen kuunnellut myös Sonyn puhelimessa olevalla Smart Audiobook playerillä. Sillä pystyy kuuntelemaan useampaa kirjaa vuorotellen siten, että asetukset pysyvät muistissa, esimerkiksi mille sivulle jäi.

Mies, aivobic-ohjaaja

Äänikirjat helpottavat perheen iltarumbaa

Muutaman oppilaan kanssa – joilla on lukipulmia (eriasteisia) käytämme esim. SanomaPron sivuilla olevia äänikirjamateriaaleja. Joskus kuuntelemme yhdessä, ksekustelemme aiheesta ja täydennämme oppikirjan kuvitusta seuraamalla. Kotona käytetään myös äänikirjoja kokeisiin valmistautumiseen. Oppilaat sekä vanhemmat ovat kokeneet äänikirjat ja mahdollisuuden kuunnella netistä hyvänä – on helpottanut monessa perheessä iltarumbaa, kun vanhemmat eivät ole lukeneet tekstiä kirjasta luki- tai hahmotusvaikeuksisten lasten kanssa.

Opettaja, ala-aste

Kirjat sähköisessä muodossa: helppo kantaa mukana

Äänikirjojen käyttö on helppoa ja vaivatonta. Käytän vaikeasti dysfaattisen poikani kanssa kuunteluohjelmana Daisyä ja Celian lainaamoa. Lainaamosta tulee kirja sähköisessä muodossa koneelle, josta sen voi ladata tabletille tai kannettavalle, kumpaa milloinkin haluaa käyttäää. Ohjelma lukee kirjan lapselle ja samalla lapsi voi seurata tekstiä ruudulta. Pojalla on myös koulussa äänikirjat.

E-kirjoja perheessämme käyttää lähinnä perheen äiti. Kirjan kannettavuus on helppo, kun sen saa ladattua tabletille. Näin pienessä tilassa saadaan kuljetettua paikasta toiseen useampia kirjoja tai vaikka oppimateriaalia, eikä kaikkea tarvitse olla painavassa ja tilaa vievässä muodossa.

Erilaisen oppijan äiti

Verkkokuuntelu lisäsi lukemista

Siirryin muutama kuukausi sitten äänikirjojen verkkokuuntelijaksi. Kuuntele iPadiltä. iPadille voi varastoida useamman kirjan. Luen nyt paljon enemmän kuin aikaisemmin, n. 150 sivua päivässä, koska lukeminen on helpompaa kun ei tarvitse raahata mukana isoa kuuntelulaitetta. Mulla on vaikea lukivaikeus ja hauissa tarvitsen joskus tukea lähipiiriltä, etten kirjoita väärin.

Nainen, toimistoapulainen