Kaunokirjallisuutta, työpapereita ja päivän lehdet äänimuodossa

Toimistoapulainen Raija Kokko on äänikirjojen suurkuluttaja. Hän kuuluu lukemisesteisten kirjaston, Celian, äänikirjakerhoon ja lukee paljon kaunokirjallisuutta äänimuodossa. Äänimuodossa Raija lukee myös kaikki työpaperinsa.

Äänikirjakerhon vakioasiakas

– Itse asiassa kuulun useampaan erilaiseen äänikirjakerhoon. Niitä on kolme tai neljä erilaista. Kirjoissa on eri aihepiirit. Kustakin tulee kerran kuukaudessa yksi kirja. Lisäksi joka kuukausi lähetetään ns. Helmi-kirja eli kuukauden kirja, kertoo Raija.

Lukemista siivotessa ja ruokaa laittaessa

– Aina en kiireiltäni ehdi lukea kaikkia saapuvia kirjoja. Luen ehkä yhden tai kaksi kuukaudessa. Mutta lomalla automaattisesti saapuvat kirjat eivät riitä, vaan niitä pitää tilata aina lisää. Silloin menee kuusi tai seitsemänkin kirjaa kuukaudessa.

– Yleensä luen kirjoja ruokaa laittaessa, siivotessa tai jotain tehdessä. Joskus luen iltaisin sängyssä, jos en saa heti unta. Kesällä tykkään lukea parvekkeella ja ottaa samalla aurinkoa.

Äänikirjat paperikirjoja sopivampi tapa lukea

Raija on käyttänyt äänikirjoja jo kymmenen vuoden ajan eli siitä asti, kun hänellä todettiin lukivaikeus.

– Kyllä mä luin paperikirjojakin aikaisemmin, mutta paljon vähemmän. Mä olen hidas lukija ja mulla on ongelmia lyhytkestoisessa muistissa. Kaupasta hankin aikaisemmin romaaneja maksullisina äänikirjoina. Ensin olin yrittänyt lukea paperikirjaa ja jo unohtanut, mitä alussa tapahtui. Kun sitten luin ääniversion, tuntui, että onko se edes sama kirjakaan, kun tapahtumien ero oli niin iso, nauraa Raija.

Aivan kokonaan Raija ei ole jättänyt paperikirjojen lukemista, vaikka äänikirjat ovatkin hänelle omin tapa lukea.

– Koulussa piti aikoinaan lukea ainakin Seitsemän Veljestä. Mutta en mä kyllä lukenut. En olisi ehtinyt siinä ajassa. Olin katsonut Seitsemän Veljestä telkkarista ja selvisin sillä. Joskus äiti luki mulle pakollisia kirjoja ääneen.

Pulmana elokuvien ja tv-sarjojen tekstit

– TV:n ja elokuvien teksteistä en ehdi lukemaan puoliakaan. Mutta ei se niin haittaa. Musiikki ja visuaalinen puoli kertovat mulle paljon. Ja englantia mä ymmärrän paljon enemmän kuin mitä itse osaan puhua.

Työpaperit äänenä

Äänimuotoista lukemista Raija käyttää myös työelämässään. Apuvälineenä ovat skanneri ja tekstiä äänimuotoon muuttava tietokoneohjelma. Tietokoneelle asennettu puhesynteesiohjelma taas lukee skannatun tekstin Raijalle ääneen.

– Luen oikeastaan kaikki työpaperit skannerilla ja puhesynteesillä. Surautan skanneriin kaikki tilauskaavakkeet ja kuuntelen, millaista tarjoilua piti millekin ryhmälle järjestää, kuvailee Raija.

Hiljaisempana hetkenä Raija ehtii lukaisemaan välillä päivän lehdenkin. Netistä ja ääniversiona totta kai.