Oikolukuohjelma, video, kamera ja lukikalvot ahkerassa käytössä

– Sairastumisen vuoksi jouduin vaihtamaan ammattia. Olen aina oppinut kaiken apinoimalla, en lukemalla. Metodina yritys-erehdys-yritä uudelleen on kova koulu. Minun lukivaikeuteni todennettiin vasta kolme vuotta sitten, 50-vuotiaana. Olin toki uumoillut asiaa jo kauan, kun monet asiat olivat hankalia ymmärtää tai tajuta. Mutta neuropsykologin sanoin: ”Olet kehittänyt itsellesi niin hyvän kompensointitavan että olet pärjännyt noinkin hyvin”.

– Tietämättäni olen oppinut käyttämään tietokonetta loistavana apuvälineenä. Karttoja, kuvia, äänitteitä ja tekstejä käytän päivittäin tiedon etsimiseen. Onneksi tämä on nyt saatavilla. Jos joutuisin etsimään saman tiedon pelkistä kirjoista, siitä ei tulisi mitään.

Videointi ja mand map uuden ammatin opiskelussa

– Käytän tietokonetta kirjoittamiseen (Onneksi on oikolukuohjelma!) sekä kameraa tai videointia uuden ammatin opiskelussa. Opin parhaiten näkemällä ja toistamalla sen jälkeen työvaiheen itse perässä. Jos ohjaaja puhuu samalla kun näyttää, joudun joko keskittymään kuuntelemiseen tai katsomiseen. Jos katson, kuuntelu kärsii enkä muista juuri kerrotusta kuin yhden kohdan tai toisinpäin. Siksi kuvaan kameralla eri työvaiheet ja sen lisäksi teen itse jälkeenpäin paperille työjärjestyksen mind map-muotoon. Niiden yhdistelmällä opettelen mitä tehdään missäkin vaiheessa ja mikä on tavoitteena.

– Lisäksi kuvaan muita tärkeitä asioita esimerkiksi reseptejä, muistilappuja tai tavaramerkkejä. Nykyisessä älypuhelimessa on onneksi netti, josta voi tarkistaa aikatauluja tai osoitetietoja.

Lukikalvot ja –viivaimet helpottavat lukemista

– Mikäli joudun lukemaan, otan avuksi värikalvon ja viivoittimen. Luen rivi kerrallaan itselleni ääneen, että näen ja kuulen sanan /asian. Silloin pystyn hahmottamaan kokonaisuuden. Aikaisemmin jopa luin kasettimankalle ja kuuntelin asian uudelleen sekä seurasin tekstiä. Nykyään siihen on vähemmän tarvetta.

Nainen, kampaaja-kosmetologi-hieroja ja hius- ja kauneudenhoitoalan ammatinopettaja, tuleva kirjansitoja